piątek, 14 września 2012

Cytrynka!



 Za oknem szaro - buro, hula wiatr i jest coraz zimniej. Postanowiłam przywrócić troszkę słońca, dzięki cytrusom i kwiatom :)






Składniki:
ciasto :
* 250 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 150 ml mleka
* 50 ml oleju
* skórka z cytryny

 


polewa:
* 250 g cukru pudru
* 4 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka gorącej wody

* migdały do dekoracji





1) Przelej wrzątkiem cytrynę i zetrzyj skórkę na grubych oczkach.


2) Do miski wsyp wszystkie składniki ciasta, drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.






3 ) Napełnij papilotki masą i wsadź na ok. 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.


4) Kiedy muffinki są w piekarniku, przygotuj polewę. Wyciśnij sok z cytryny...



..i wymieszaj z cukrem pudrem i gorącą wodą


5 ) Po 15 minutach sprawdź czy muffinki są upieczone za pomocą drewnianego patyczka lub zapałki.


6) Odstaw babeczki na kilka minut aż ostygną, inaczej polewa spłynie.


7) Kiedy będą już chłodne zacznij je dekorować. Za pomocą łyżki nałóż lukier.



8) Na wierzchu każdej muffinki ułóż kwiatuszek z płatków migdałów.



9) Środek każdego kwiatka udekoruj czekoladową posypką.


10) Gotowe! Smacznego :)

2 komentarze:

  1. słodko-pyszne :) a ja zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-cukinii-i-krewetek/

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie to wygląda :)) jak taki słodki kwiatek :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń