niedziela, 16 września 2012

Budyniowe urodziny :)


17.09.1992 urodziła się moja przyjaciółka :) Dziś kończy 20 lat a zamiast tortu dostanie urodzinowe muffinki! :) Sto lat Aguś! :)




Składniki:
ciasto:
* 1 jajko
* 300 ml maślanki
* 250 g mąki
* 110 g cukru
* 50 g migdałów
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej

do dekoracji:
* 200 g masła
* 100 g cukru pudru
* 2 waniliowe budynie
* maliny
                                                          * cukrowe perełki
Składniki ciasta

Składniki do dekoracji
1) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni a blachę wyłóż papilotkami.


2) Połącz ze sobą składniki ciasta, mieszając aż powstanie gładka, jednolita masa.




Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Prawidłowo wymieszane ciasto.

3) Wypełnij papilotki ciastem do 1/3 wysokości papierka i wsadź do piekarnika na pół godziny.


4) Co jakiś czas sprawdzaj zapałką lub drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek po wbiciu jest suchy to pora wyciągać muffinki z piekarnika.



5) Kiedy babeczki są w piekarniku przygotuj masę. Zmiksuj masło z cukrem pudrem i dodaj schłodzony budyń, ucierając wszystko tak, by nie było grudek.





6) Wyjmij babeczki z piekarnika i zostaw na pół godziny żeby ostygły.


 7) Do woreczka strunowego przełóż gotowy krem.




8) Na końcu woreczka wytnij małą dziurkę.


9) Zrób spiralny wzór na wierzchu każdej babeczki.


10) Na koniec każdą udekoruj maliną i cukrowymi perełkami.



11) Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Widzę, że używasz do zrobienia tych muffinek miksera, a ja niestety nie mam żadnego aktualnie. Może podpowiesz mi, który Twoim zdaniem z tych https://duka.com/pl/agd/miksery będzie najlepszym wyborem do domowych zastosowań w kuchni?

    OdpowiedzUsuń